Forum Spójrz na to z innej strony... (Pojeby ROX :D :D :D) Strona Główna  
 FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy •  Galerie   •  Rejestracja  •  Profil  •  Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości  •  Zaloguj
 KULINARNE uniesienia... !! :) Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu
Autor Wiadomość
amy14
Moderator- Postrach >:)



Dołączył: 13 Lip 2005
Posty: 2390 Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: dark side of life :P

PostWysłany: Śro 21:34, 19 Paź 2005 Powrót do góry

Lasagne pieczarkowa
Składniki:
3 łyżki oliwy z oliwek
2 zmiażdżone ząbki czosnku
900 g cienko pokrojonych pieczarek
5—6 łyżek posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka świeżego oregano lub 1/4 łyżeczki suszonego
sól i czarny pieprz
225 g świeżego ciasta makaronowego lub 6-8 suchych płatów 155 g świeżo startego parmezanu
Sos beszamelowy
55 g masła
1 drobno posiekana mała cebula
4 łyżki mąki
4 szklanki gorącego mleka
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
1 duże żółtko
Sposób przygotowania:
1 Przygotowujemy sos: rozpuszczamy masło w dużym rondlu i na średnim ogniu podsmażamy cebulę przez 5 min, aż będzie miękka.
Wsypujemy mąkę i smażymy 1 min, ciągle mieszając.
Zdejmujemy garnek z ognia i stopniowo dodajemy gorące mleko, cały czas mieszając.
Stawiamy garnek z powrotem na ogniu i — nie przestając mieszać gotujemy — aż sos zgęstnieje.
Dodajemy sól i pieprz.
Zmniejszamy płomień i gotujemy przez następne 10 min.
2 Rozmącamy jajko w niewielkiej misce.
Hartujemy odrobiną gorącego sosu i wlewamy do garnka, mieszając, by jajko się nie zważyło.
Gotujemy przez 30 sek., mieszając.
Zdejmujemy garnek z ognia, utrzymujemy go w cieple, żeby nie powstał kożuch.
3 Przygotowujemy lasagne: podgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek, smażymy przez chwilę.
Następnie dodajemy grzyby, zwiększamy płomień i smażymy, aż będą złote.
Dodajemy zioła.
Zmniejszamy płomień i smażymy 10 min, aż prawie cały płyn wyparuje.
Zdejmujemy z ognia i przyprawiamy.
4 Rozgrzewamy piekarnik.
Wykładamy wysmarowaną blachę (20 cm x 25 cm) 1/3 ciasta.
Wykładamy 1/3 masy grzybowej, polewamy 1/3 sosu i posypujemy 1/3 sera.
Powtarzamy te czynności dwukrotnie.
Pieczemy 25-30 min, aż ser będzie złoty.

"Lasagne po neapolitańsku "



Składniki:
9 płatków makaronu lasagne,
3 łyżki oliwy z oliwek,
2 ząbki czosnku,
900 g pomidorów bez skórki,
450 g startego,
miękkiego,
żółtego sera,
1 kostki zmrożonego masła,
250 g startego sera mozzarella,
szczypta soli,
przyprawa do potraw kuchni włoskiej,
gałka muszkatołowa.




Sposób przyrządzenia:
Ugotowany makaron odcedzić i wypłukać gorącą wodą. Pojedynczą warstwę rozłożyć na wilgotnej ściereczce i całość przykryć drugą ściereczką. Na małym ogniu podsmażyć rozgnieciony czosnek z 2 łyżkami oliwy. Dodać pomidory, 2 łyżki przyprawy i dusić 35 min. Sery wymieszać ze startym na tarce masłem i gałką muszkatołową. Formę do pieczenia posmarować oliwą i ułożyć jedną warstwę makaronu, rozsmarować sos pomidorowy i posypać serem. Przykryć drugą warstwą makaronu i układać poszczególne składniki, aż do ich wyczerpania. Na wierzchu lasagne posmarować sosem pomidorowym. Całość przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku o temp. 190°C. Po 20 min. odkryć folię i piec kolejne 10 min.

Nie ma to jak Internet Razz Będę musiała teraz wypróbować te przepisy... Razz


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
DemeteR
Administracja - Prawie 17 :D



Dołączył: 08 Lip 2005
Posty: 6389 Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Majowe city :D
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 21:48, 19 Paź 2005 Powrót do góry

nooo... porządna dziewczyna jestes... szacunken Very Happy


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
amy14
Moderator- Postrach >:)



Dołączył: 13 Lip 2005
Posty: 2390 Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: dark side of life :P

PostWysłany: Śro 21:53, 19 Paź 2005 Powrót do góry

eeeee tam...nudziło mi się to wpisałam w googlach "Przepis na lasagne" i już... Cool


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
DemeteR
Administracja - Prawie 17 :D



Dołączył: 08 Lip 2005
Posty: 6389 Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Majowe city :D
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Śro 22:02, 19 Paź 2005 Powrót do góry

hahahaha jakby nie moznabylo tak od razu brecht


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Sokół
Tego to już się nie da określić :D



Dołączył: 08 Lip 2005
Posty: 2259 Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szczecin

PostWysłany: Sob 17:07, 22 Paź 2005 Powrót do góry

moze niech Matteo to skomentuje (pewnie nie bedzie mu sie chcialo tego czytac i powie ze dobrze Razz )


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
amy14
Moderator- Postrach >:)



Dołączył: 13 Lip 2005
Posty: 2390 Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: dark side of life :P

PostWysłany: Sob 17:10, 22 Paź 2005 Powrót do góry

nie licz na niego...jakoś mało interesuje się tematem lasagni...a poza tym w kuchni trzeba eksperymentować...


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
DemeteR
Administracja - Prawie 17 :D



Dołączył: 08 Lip 2005
Posty: 6389 Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Majowe city :D
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 1:39, 11 Lis 2005 Powrót do góry

a tak w ogole to probowalas to zrobic Question jak tak to jak wyszlo Cool


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
amy14
Moderator- Postrach >:)



Dołączył: 13 Lip 2005
Posty: 2390 Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: dark side of life :P

PostWysłany: Pią 15:06, 11 Lis 2005 Powrót do góry

Jeszcze nie robiłam...Nie miałam kiedy...ale będę musiała wypróbować ten przepis. Może jutro


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
DemeteR
Administracja - Prawie 17 :D



Dołączył: 08 Lip 2005
Posty: 6389 Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Majowe city :D
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pią 18:29, 11 Lis 2005 Powrót do góry

tez sie ociągasz Razz Wink


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
MONISIA888
Gej :D :D :D



Dołączył: 27 Sty 2006
Posty: 545 Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: parkowa..street ...elite

PostWysłany: Pon 18:22, 06 Lut 2006 Powrót do góry

hmmm zarelko...to lubie..szczerze mowiac to ja gotowac nie potrafie...znaczy sie nie musze...a jak nie musze wiec sie za to nie biore..ale przedewszystkim lubie ostra kuchnie..wszystko musi byc pikantne..pozadnie przyzadzone...nie wyobrazam sobie zycia bez ketchup.praktycznie do wiekszosci potraw go sobie dorzucam...uwielbiam kuchnie wloska.polska i orientalna...zasmakowalam tez troche frykasow..jako ze moj tatus byl marynazem to zwozil do domu rozne dziwne przepisy ze swiata..doswiadczenia z dziwnymi ludzmi i kombinowal w domu...rzeczy typu..osmiornica obijana o skaly pacyfiku czy jakos tak,raki,kawior...,jakas wydzielina z foki robiona z eskimosami.owoce tropicalne...ale najbardziej to chyba uwielbiam ciasta,torty z kremem,metrowce..nie lubie suchych ciast..wszystko musi miec mase kakaowo-waniliowa:D


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Matteo
Moderator- Ocean Soul :X



Dołączył: 09 Lip 2005
Posty: 3444 Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Neverland

PostWysłany: Pon 18:36, 06 Lut 2006 Powrót do góry

Metrowiec zajebisty Dla mnie kuchnia włoska rox... ale azjatycka nie pogardze


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Sokół
Tego to już się nie da określić :D



Dołączył: 08 Lip 2005
Posty: 2259 Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Szczecin

PostWysłany: Pon 20:45, 06 Lut 2006 Powrót do góry

a lasaghny w Twoim wykonaniu Matteo wciaz nima


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
winiak
Tego to już się nie da określić :D



Dołączył: 14 Gru 2005
Posty: 1541 Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: z Guzikowa koło Swędziworów ;-)

PostWysłany: Pon 21:10, 06 Lut 2006 Powrót do góry

Ja uwielbiam wszystko co jest związane z soją!
I makaron w sosie beszamelowym z jarzynkami mrożonymi. mniam.


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Matteo
Moderator- Ocean Soul :X



Dołączył: 09 Lip 2005
Posty: 3444 Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Neverland

PostWysłany: Pon 21:52, 06 Lut 2006 Powrót do góry

Wybrani a raczej wybrana z tego forum juz miała okazje jeść Przeżyła


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
DemeteR
Administracja - Prawie 17 :D



Dołączył: 08 Lip 2005
Posty: 6389 Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Majowe city :D
Płeć: Kobieta

PostWysłany: Pon 22:16, 06 Lut 2006 Powrót do góry

oj Monisia... szczególnie metrowiec a'la Świr to jest normalnie cos wyjebanego


Post został pochwalony 0 razy
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:      
Napisz nowy tematOdpowiedz do tematu


 Skocz do:   



Zobacz następny temat
Zobacz poprzedni temat
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001/3 phpBB Group :: FI Theme :: Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)